DMS Česká republika

DMS ČR je sdružením velkých bytových družstev, zajišťujících komplexní správu bytových domů pro své členy a klienty.

DMS ČR Projekty

 

DMS ČR ČASTÉ OTÁZKY

Pokud se nás chcete na něco zeptat, využijte nejdříve možnosti navštívit časté dotazy návštěvníků tohoto webu.

Bytová politika, současnost a budoucnost

Bytová politika, současnost a budoucnost

Dne 18. června t.r. se v Senátu Parlamentu České republiky uskutečnil seminář na téma Bytová politika České republiky, současnost a budoucnost, který spoluorganizovala Česká společnost pro rozvoj bydlení (ČSRB) a Sdružení nájemníků České republiky (SON). Akce, moderované Martinem Krohem, předsedou ČSRB a SBD Praha, se zúčastnila více než stovka odborníků na bydlení, zástupců politických stran, bytových družstev a neziskových organizací, zabývajících se bydlením.

Diskuze byla rozdělena do tří tematických okruhů - ne)dostupné bydlení, aktuální problémy legislativy bydlení a dluhová past členů společenství vlastníků jednotek a bytových družstev v souvislosti se změnou insolvenčního zákona.

Myslím, že se v první části podařilo představit družstevní bydlení jako znovuobjevovaný nejvhodnější model pro finančně dostupnější bydlení, které je možné bez větších dopadů pro státní rozpočet podpořit například možností odečtu podílu člena družstva na úrocích zaplacených družstvem, tedy stejně jako je tomu dnes u hypoték. To zaujalo všechny přítomné poslance a senátory.

Hlavní problémy legislativy bydlení shrnul Marek Novotný, legislativní expert Družstevního marketingového sdružení Česká republika. Zvláště upozornil na pro laickou veřejnost nepochopitelnou významovou dvojkolejnost pojmu „jednotka“, nemožnost správy jednotek pro spoluvlastníky společenstvím vlastníků jednotek, předkupní právo spoluvlastníků u garážových jednotek nebo záměr znovu prosadit přítomnost notáře při změně stanov. K nejzajímavějším bodům patřilo upozornění na problém usnášeníschopnosti zasedání shromáždění, kde by řešením mohlo být snížené kvórum, zdůrazňující princip, že o věcech společných rozhodují především aktivní vlastníci jednotek.

Bytová družstva trápí stoprocentní souhlasy se změnou stanov a tápání kolem úpravy vypořádacího podílu. Je zřejmé, že zejména u nových bytových družstev mohou být podobné instituty mnohem více ponechány na úpravu stanov, tedy na společně dohodnutých pravidlech mezi samotnými členy korporace, kteří nejlépe vědí, co mohou pro své zájmy potřebovat. K těm patří i úprava postavení zakladatelů bytových družstev. Právě oni jsou totiž z pohledu financující banky odpovědní za přípravu a průběh výstavby bytového domu.

Posledním tématem byl vývoj pohledávek společenství vlastníků jednotek a bytových družstev, který má výrazně zhoršující se tendenci. Nárůst pohledávek a jejich nevymahatelnosti nejen v ekonomicky slabších regionech má na následek, že za dlužníky hradí jejich závazky ostatní členové „bytové korporace“. Z tohoto pohledu je směřování ke stoprocentnímu oddlužení dnešních dlužníků v rámci insolvenčního zákona zcela nepřijatelné pro členy společenství vlastníků a bytových družstev, kteří však nemají šanci mluvit do toho, kdo si koupí sousední byt či družstevní podíl. Je-li vedena diskuze o nedostupnosti bydlení, je vedle toho stejně potřebné hovořit o nemravnosti promíjení dluhů z bydlení insolventům, zvláště pak za situace, kdy jsou vlastníky bytu či družstevního podílu, z jehož prodeje lze právě takové dluhy uspokojit v prvním pořadí.

Okruhů problémů bylo otevřeno hodně, a ještě více bylo položených otázek. Je na místě očekávat, že se jimi budou členové Parlamentu České republiky v blízké době zabývat.

 

18. června 2018

Martin Kroh

 

zpět

Novinky

7.12.2018

Družstevní marketingové sdružení přijalo nové členy

DMS ČR schválilo na jednání valné hromady přijetí nových dvou členů spolku – Okresní stavební bytové družstvo Beroun a Stavební bytové družstvo Ústí nad Orlicí. Počet členů sdružení tak narostl na 14 družstev, která se zabývají správou bytových domů. To však není jediná změny ve statistických číslech – členská družstva v současné době spravují již 130.000 prostor (jednotek) ve více než 2.500 bytových domech. Přesná čísla budou známa do léta 2019, kdy sdružení plánuje uveřejnit aktualizovanou statistiku.

24.11.2018

Setkání s předsedy velkých moravských družstev

Páteční večer strávili zástupci Družstevního marketingového sdružení Česká republika, Mgr. Martin Kroh, předseda správní rady, a Ing. František Coufal, místopředseda správní rady, setkáním s předsedy velkých moravských bytových družstev z Brna, Břeclavi, Hodonína a Bohumína.

23.11.2018

Seminář se soudci Nejvyššího soudu

V pátek 23. listopadu proběhlo v Ostravě vzácné setkání se soudci Nejvyššího soudu v podobě semináře na aktuální výkladová témata zákona o obchodních korporacích a občanského zákoníku. Seminář lektorovali JUDr. Cileček a JUDr. Brzobohatá. Za bytová družstva se účastnilo sedm zástupců, mezi jinými JUDr. Marek Novotný, advokát a legislativní konzultant Družstevního marketingového sdružení České republiky (DMS CŘ)...

20.11.2018

Dnešní setkání se členy Podvýboru pro bytovou politiku

Dnes se uskutečnilo setkání zástupců velkých družstevních organizací (Svazu českých a moravských bytových družstev a Družstevního marketingového sdružení Česká republika) a velkých bytových družstev se členy Podvýboru pro bytovou politiku Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Skoro dvouhodinové jednání umožnilo zástupcům bytových družstev, která se zabývají správou bytových domů i pro další subjekty, prezentovat hlavní problémy současné právní úpravy ve světle navrhovaných úprav.

18.11.2018

Inteligentní služby pro moderní budovy

Nezvyklý termín pátečního odpoledne zvolili organizátoři KONE pro odbornou konferenci, na které vystoupili významní řečníci k tématu Inteligentní služby, chytré budovy a města. Akce se konala v nádherných prostorách kongresového centra City Tower a vyhlášené restaurace Aureole na pražském Pankárci s dechberoucím výhledem na Prahu.

Poskytnutím výše uvedených údajů udělujete souhlas se zpracováním těchto údajů jako Vašich osobních údajů Družstevním marketingovým sdružením ČR, se sídlem Střelničná 1861/8a, Kobylisy, 182 00 Praha 8, IČ 71284192 (dále jen „DMS ČR“) jako správci, v souladu s § 5 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a to na dobu využívání služeb poskytovaných prostřednictvím DMS ČR, aby zpracovával výše uvedené údaje v poskytnutém rozsahu pro své marketingové účely a k optimalizaci své nabídky, jakož i pro zasílání obchodních sdělení prostřednictvím elektronických prostředků dle zákona č. 480/2004 Sb., zákon o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů. Dále udělujete souhlas s předáním zmíněných údajů obchodním partnerům DMS ČR. Máte právo požadovat od DMS ČR informaci o zpracování svých osobních údajů. V případě, že zjistíte, nebo se domníváte, že zpracování Vašich osobních údajů je v rozporu s ochranou Vašeho soukromého a osobního života nebo je v rozporu se zákonem, zejména jsou-li Vaše osobní údaje nepřesné s ohledem na účel jejich zpracování, můžete požádat DMS ČR o vysvětlení nebo odstranění takto vzniklého stavu. Svá práva dle předchozí věty můžete uplatnit a svůj souhlas s vyhodnocení a použitím Vašich osobních údajů pro výše uvedené účely můžete kdykoliv odvolat krátkým písemným sdělením na info@dmscr.cz.

×