DMS Česká republika

DMS ČR je sdružením velkých bytových družstev, zajišťujících komplexní správu bytových domů pro své členy a klienty.

DMS ČR Projekty

 

DMS ČR ČASTÉ OTÁZKY

Pokud se nás chcete na něco zeptat, využijte nejdříve možnosti navštívit časté dotazy návštěvníků tohoto webu.

Bytová politika, současnost a budoucnost

Bytová politika, současnost a budoucnost

Dne 18. června t.r. se v Senátu Parlamentu České republiky uskutečnil seminář na téma Bytová politika České republiky, současnost a budoucnost, který spoluorganizovala Česká společnost pro rozvoj bydlení (ČSRB) a Sdružení nájemníků České republiky (SON). Akce, moderované Martinem Krohem, předsedou ČSRB a SBD Praha, se zúčastnila více než stovka odborníků na bydlení, zástupců politických stran, bytových družstev a neziskových organizací, zabývajících se bydlením.

Diskuze byla rozdělena do tří tematických okruhů - ne)dostupné bydlení, aktuální problémy legislativy bydlení a dluhová past členů společenství vlastníků jednotek a bytových družstev v souvislosti se změnou insolvenčního zákona.

Myslím, že se v první části podařilo představit družstevní bydlení jako znovuobjevovaný nejvhodnější model pro finančně dostupnější bydlení, které je možné bez větších dopadů pro státní rozpočet podpořit například možností odečtu podílu člena družstva na úrocích zaplacených družstvem, tedy stejně jako je tomu dnes u hypoték. To zaujalo všechny přítomné poslance a senátory.

Hlavní problémy legislativy bydlení shrnul Marek Novotný, legislativní expert Družstevního marketingového sdružení Česká republika. Zvláště upozornil na pro laickou veřejnost nepochopitelnou významovou dvojkolejnost pojmu „jednotka“, nemožnost správy jednotek pro spoluvlastníky společenstvím vlastníků jednotek, předkupní právo spoluvlastníků u garážových jednotek nebo záměr znovu prosadit přítomnost notáře při změně stanov. K nejzajímavějším bodům patřilo upozornění na problém usnášeníschopnosti zasedání shromáždění, kde by řešením mohlo být snížené kvórum, zdůrazňující princip, že o věcech společných rozhodují především aktivní vlastníci jednotek.

Bytová družstva trápí stoprocentní souhlasy se změnou stanov a tápání kolem úpravy vypořádacího podílu. Je zřejmé, že zejména u nových bytových družstev mohou být podobné instituty mnohem více ponechány na úpravu stanov, tedy na společně dohodnutých pravidlech mezi samotnými členy korporace, kteří nejlépe vědí, co mohou pro své zájmy potřebovat. K těm patří i úprava postavení zakladatelů bytových družstev. Právě oni jsou totiž z pohledu financující banky odpovědní za přípravu a průběh výstavby bytového domu.

Posledním tématem byl vývoj pohledávek společenství vlastníků jednotek a bytových družstev, který má výrazně zhoršující se tendenci. Nárůst pohledávek a jejich nevymahatelnosti nejen v ekonomicky slabších regionech má na následek, že za dlužníky hradí jejich závazky ostatní členové „bytové korporace“. Z tohoto pohledu je směřování ke stoprocentnímu oddlužení dnešních dlužníků v rámci insolvenčního zákona zcela nepřijatelné pro členy společenství vlastníků a bytových družstev, kteří však nemají šanci mluvit do toho, kdo si koupí sousední byt či družstevní podíl. Je-li vedena diskuze o nedostupnosti bydlení, je vedle toho stejně potřebné hovořit o nemravnosti promíjení dluhů z bydlení insolventům, zvláště pak za situace, kdy jsou vlastníky bytu či družstevního podílu, z jehož prodeje lze právě takové dluhy uspokojit v prvním pořadí.

Okruhů problémů bylo otevřeno hodně, a ještě více bylo položených otázek. Je na místě očekávat, že se jimi budou členové Parlamentu České republiky v blízké době zabývat.

 

18. června 2018

Martin Kroh

 

zpět

Novinky

18.6.2019

Dostupné bydlení s podporou Prahy

Dne 18. června t.r. se v historických prostorách Rezidence primátora konal diskuzní kulatý stůl na téma Projekt dostupného družstevního bydlení s participací hlavního města Prahy. Setkání asi třicítky zástupců politických stran, městských částí, bytového družstevnictví a odborné veřejnosti uvedl primátor Zdeněk Hřib.

6.6.2019

Bytová družstva v Senátu

Zástupci bytových družstev se prostřednictvím České společnosti pro rozvoj bydlení (ČSRB), Družstevního marketingového sdružení České republiky (DMS ČR), Sdružení nájemníků České republiky a Sdružení malých bytových družstev zúčastnili včerejšího jednání Podvýboru pro bydlení Senátu Parlamentu České republiky.

4.6.2019

60 let SBD Praha

Právě tento týden si připomíná Stavební bytové družstvo Praha významné šedesátileté výročí své existence. Přesně 2. června 1959 bylo družstvo založeno a 8. června téhož roku i zapsáno do podnikového rejstříku Obvodního soudu pro Prahu 1 v oddílu Db, vložce 22.

31.5.2019

Setkání manažerů bytových družstev

Ve dnech 30. a 31. května se uskutečnilo v Darovanském Dvoře setkání manažerů bytových družstev, členů Družstevního marketingového sdružení Česká republika (DMS ČR). Je už tradicí, že se první část čtvrtečního programu odehrála v jednotlivých tematických blocích, které tvořily přednášky pro předsedy a ředitele spolu s právníky, semináře pro ekonomické ředitele a vedoucí a prezentace pro technické ředitele a vedoucí spolu s energetiky.

19.3.2019

Nefunkční společenství vlastníků: dluhy a rozpad SVJ, riziko „pádu“ celých bytových domů

Dne 19. března t.r. se konal v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky pod vedením Ing. Radky Maxové, předsedkyně Výboru pro sociální politiku PSP ČR, a ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování seminář na téma „Nefunkční společenství vlastníků: dluhy a rozpad SVJ, riziko „pádu“ celých bytových domů“. Semináře jsem se zúčastnil z pozice předsedy České společnosti pro rozvoj bydlení a Družstevního marketingového sdružení ČR spolu se zástupci Svazu českých a moravských bytových družstev.

Poskytnutím výše uvedených údajů udělujete souhlas se zpracováním těchto údajů jako Vašich osobních údajů Družstevním marketingovým sdružením ČR, se sídlem Střelničná 1861/8a, Kobylisy, 182 00 Praha 8, IČ 71284192 (dále jen „DMS ČR“) jako správci, v souladu s § 5 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a to na dobu využívání služeb poskytovaných prostřednictvím DMS ČR, aby zpracovával výše uvedené údaje v poskytnutém rozsahu pro své marketingové účely a k optimalizaci své nabídky, jakož i pro zasílání obchodních sdělení prostřednictvím elektronických prostředků dle zákona č. 480/2004 Sb., zákon o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů. Dále udělujete souhlas s předáním zmíněných údajů obchodním partnerům DMS ČR. Máte právo požadovat od DMS ČR informaci o zpracování svých osobních údajů. V případě, že zjistíte, nebo se domníváte, že zpracování Vašich osobních údajů je v rozporu s ochranou Vašeho soukromého a osobního života nebo je v rozporu se zákonem, zejména jsou-li Vaše osobní údaje nepřesné s ohledem na účel jejich zpracování, můžete požádat DMS ČR o vysvětlení nebo odstranění takto vzniklého stavu. Svá práva dle předchozí věty můžete uplatnit a svůj souhlas s vyhodnocení a použitím Vašich osobních údajů pro výše uvedené účely můžete kdykoliv odvolat krátkým písemným sdělením na info@dmscr.cz.

×